bir
web geliştirici.

2010’lu yıllar boyunca web siteleri tasarladım. Onları HTML/CSS/JS ile inşa ettim. WordPress için özel temalar oluşturdum. Şimdi 2020’li yılllarda, kendimi bir Front-End kariyeri için yeniden konumlandırıyorum: React kütüphanesini TypeScript kullanarak öğrendim. Bu alanda gelişmeye devam ediyorum.

Github profilim:

aademirci
21 repositories, 5 followers.

En gösterişli React projem:

Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi (TAMG) web sitesi

Üretim yılı: 2020-2021
Kullanılan teknolojiler: HTML / SCSS / JavaScript / WordPress
Responsive tasarım: Var
Canlı site: turkiyedeagirmuzigingecmisi.com

TAMG benim müzik arşivi projemdir. Bir Facebook sayfası olarak 2012’de başladı ve 2019’da Twitter, YouTube ve podcast yayınlarının başlamasıyla trans-medya bir projeye dönüştü. Projenin merkezinde ise 2021’de açtığım web sitesi bulunuyor. Siteye hakim olan fikir, olayların dizildiği bir zaman çizelgesi. Ziyaretçiler, ekranı yatay kaydırarak zamanda gezinebiliyorlar.

• İlk defa yatay bir web sitesi tasarladığım ve yazdığım için, üretim sırasında kendimi inovatif hissettim. Zaman çizelgesi ziyaretçiyi zamanda yolculuğa çıkarabiliyor.

• Kökleri Facebook sayfası olduğu için, Featherlight.js lightbox eklentisini arşiv belgelerini büyük resimde tanım ve yorum bölümleriyle beraber görüntüleyecek şekilde özelleştirdim. Lightbox ebatları orijinal resim dosyasına göre şekilleniyor ve tam olarak responsive özelliğe sahip. Eğer orijinal resim çok büyükse ekrana sığması için küçülttüm mesela. Bu Featherlight.js’in bir özelliği değildi, eklemek için uzun JavaScript kodlama oturumları için oturduğumu hatırlıyorum.

• Zaman çizelgesi gruplar, kişiler, mekan ve olay tipine göre filtrelenebiliyor. Grup ve kişi sayfaları bir nevi profil sayfası gibi oldu.

Mevcut kişisel web sitem

Üretim yılı: 2020
Kullanılan teknolojiler: HTML / SCSS / JavaScript / WordPress
Responsive tasarım: Var
Birden fazla dil: Var
Canlı site: aademirci.com

Bir önceki kişisel web sitem birtakım sorunlar taşıyordu:

  • Ekran alanı masaüstü görünümde etkili kullanılmıyordu: Ekranın yarısı arkaplan resmiydi.
  • Ziyaretçiyi uzun bir metin karşılıyordu ve “hakkında” sayfası aynı zamanda ana sayfaydı.
  • Sitedeki bütün elemanlar vurgudan yoksundu.

Böylece 2016’da yeni bir tasarıma başladım. Yeni alan adını 2018’de aldım. Web sitemi yeni tasarımda ancak birkaç radikal değişiklik ve aşamanın ardından 2020’de yayınlayabildim. Fakat sonuç üstte belirtilen problemleri çözüyordu:

  • Yeni akışkan tasarım ekran alanının her bir santimini ekran boyutundan bağımsız bir şekilde kullanabiliyor.
  • Uzun karşılama metinlerini ve genel olarak menü öğelerini ortadan kaldıran minimalist bir yaklaşıma geçtim. Kendimi hakkında metni yerine “Personalar” adını verdiğim özel WordPress yazıları ile tanımlıyorum. Böylece “hakkında” yazısına alternatif olarak hem daha zengin hem daha organize bir içerik sunabiliyorum.
  • Her şey “yeterince” büyük oldu. Masaüstünde monitöre olan uzaklığımızı düşünerek metni gerçekten büyük yaptım. Bakılan cihaz küçüldükçe mesafe de kısalıyor, bu sebeple metin de küçülüyor. Sitedeki elemanların arasında hiyerarşi gayet temiz, başlıklar ve spot üzerindeki vurgu yüksek.

Kişisel web sitemin bu versiyonu ziyaretçilere benim hakkımda bilgi verirken aynı zamanda geçmişte yazdığım dergi yazıları ve potansiyel blog yazılarımı önceki versiyondan çok daha iyi sunuyor.

Sitenin dili ilk başta Türkçe idi, sonra İngilizce’ye çevirdim. En sonunda 2024 başında doğru bir şekilde çok dilli WordPress teması oluşturmayı öğrendim ve artık web sitem hem İngilizce hem Türkçe oldu (tabi bu güncellemede en son CSS özelliklerini kullandım ve JavaScript dosyasını oldukça hafiflettim).

Tabi madem şu an bu sitedesiniz, herhangi bir ekran görüntüsü koymama gerek yok 🙂

Boo! Dergisi web sitesi

Üretim yılı: 2012-2014
Kullanılan teknolojiler: HTML / CSS / JavaScript, Adobe Photoshop, WordPress
Responsive tasarım: Var

Boo! benim ekiple beraber çıkardığım kültür sanat dergisiydi. Detaylı bilgiyi editör personamda bulabilirsiniz. Derginin siteleri arasında hepsi olmasa da bazılarını aşağıda gösteriyorum:

• Derginin üçüncü dönemi için tasarladığım web sitesi 2013’te WordPress için ürettiğim responsive bir tasarıma sahipti. Web tarayıcının genişliğine göre dönüşüyordu, böylece mobil cihazlara uyumluydu. Hatırladığım kadarıyla bu benim ilk responsive tasarım deneyimimdi.

• Fakat 2012’deki bir önceki web sitesi tamamen statikti. O kadar statikti ki, gerekmediği için WordPress kullanmamıştım, içeriği doğruca HTML dosyalarından güncelliyordum.

• Son olarak 2014’te, üçüncü dönemin ardından arafta bekleme döneminde aşağıdaki web sayfasını yaparak sadece yayınladığımız sayıların kapaklarına odaklanmıştım.

Eski kişisel web sitem

Üretim yılı: 2012
Kullanılan teknolojiler: HTML / CSS / Adobe Photoshop / WordPress
Responsive tasarım: Sonradan, kısmen

aademirci.com öncesinde alperdemirci.com adresini kullanıyordum. Adres halen daha mevcut, ancak güncel kişisel siteme yönlendiriyor.

2012 yılında, dergiler için yazdığım yazıları sunan bir web sitesi tasarlamak istedim. Böylece ilk defa sıfırdan bir WordPress teması inşa etmeye başladım. Responsive tasarımın temellerini sonraki yıl öğrenecektim, öğrendiklerimi ancak o zaman uygulayabildim. Böylece mobil uyumlu bir web sitesi haline geldi. HTML ve CSS’te güzelce hazırladığım tasarıma ilk başlarda JavaScript gerekmedi ancak sonradan ana sayfaya bir slider uyarlamayı başardım.

Bu tasarım yazılarımı organize bir tasarım içerisinde temsil etti.

Bu kadar yazdım.